?

Log in

Viime paivan kuulumiset - 恋をするため心斎橋には人が来る [entries|archive|friends|userinfo]
Annika

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Viime paivan kuulumiset [May. 24th, 2012|01:30 pm]
Annika
[Current Location |Kawaramachi, Kyoto]
[Current Mood |okayokay]

Liian monta kaupunkia liian lyhyen ajan sisalla. Toisaalta olen hyvin iloinen, etta olen paassyt nakemaan niin erilaisia paikkoja Japanissa, mutta toisaalta aika monet suht-isot-kaupungit on loppupeleissa aika samantyyppisia. Hiroshimassa siltaa ratikalla ylittaessa ei voinut muuta todeta kuin japanilaisten kaupunkien olevan toisinaan niin toistensa kopioita.

Kyuushuun rakastuin. Ilmapiiri oli lampimampi ja valittomampi kuin Tokion alueella. Samoin Osaka tuntui oudolla tavalla jopa hieman suttuiselta ja aggressiiviselta varsinkin Nagasakin jalkeen. Nagasakista saattoi muodostua yksi lempikaupungeistani jopa koko Japanissa, olin oikeasti todella positiivisesti yllattynyt.  

Kyuushulla myos ulkomaalaiset eivat ole niin tuttu naky. Tokio passia lueskellessani vuonna 2005 varoitettiin innokkaista koululaisryhmista ja vanhuksista, jotka haluavat harjoitella englantia turistien kanssa. Tahan en koskaan millaan matkoillani ole erityisesti tormannyt, joten hammastys oli suuri, kun olimmekin paikallinen nahtavyys Kyuushun kaikissa kaupungeissa. Hiroshima oli jo varsin koominen koululaisryhmien takia ja eilen Koyasanilla (joka ei tosin ole enaa Kyuushua) saimme eteemme noin sata pienta mustaa silmaparia metrin korkeudelta, kun kokonainen ala-asteellinen koululaisia oli paattanyt tulla vuorilla myos. Naista isoista ryhmista melkein jokainen katsoo meita O_O-ilmeella ja 99% ajasta huudahdus on joko "Konnichiwa" (Paivaa), "Haroo haroo!", "Nice to meet you" (vahvalla aksentilla) tai "See you!". Niinan ilme oli suorastaan sopo, kun lauma pikkulapsia juoksee sen edesta ja lahes jokainen lapsi kumartaa ja toivottaa hyvaa paivaa. Ne oli kylla ihania lapsia, fanitan ihan taysilla. 

Olen aina ajatellut japanilaisten olevan ylikohteliaita, mutta olemme kokeneet myos negatiivisia kommentteja erinaisilta ryhmilta. Kadulla kulkiessamme joukko japanilaisia nuoria kommentoi Marjoa "Eeee, hana ga takai!" ("Oho, onpa pitka nena!"). Bioparkissa kapybarojen tukikohdassa eras lapsi oli laaman kohdalla huutamassa "Rama wa ookii naaa!" ("Laama on iso!"), johon lapsen isa kommentoi mulkaisemalla meita ja totemalla japaniksi "Saa, kono hito mo ookii..." ("No, on namakin ihmiset isoja..."). Hammennys on ollut naissa tilanteissa niin suuri, etta emme ole saaneet oikein sanaa suustamme. Lisaksi tuossa tilanteessa tuskin auttaa toteamalla mitaan "Kiitos samoin" -juttuja, silla japanilaiset eivat ehka ymmarra ironiaa, sarkasmia ja vittuilua samoissa maarin. Jos toteaisimme vain "No kiitos"-tyylilla, niin luultavasti reaktio olisi vain, etta no onpa tyhmia ulkkareita, kun eivat edes tajua tulevansa haukutuiksi. Samoin eilen Osakassa muutama kanniaalio oli niin idiootti, etta teki mieli potkaista. En ole huvittunut, kun lauma humalaisia japanilaisia poikia liimautuu aggressiivisesti mukaan, osoittelee meidan jalkoja ja rakattaa arsyttavasti.

Onneksi selittamani tapaukset ovat vain yksittaistapauksia ja varmasti tallaisia kommentteja on tullut osakseni aiemminkin, mutta en vain ole osannut napata noita kommentteja eri konteksteista. Enka todellakaan ole tuomitsemassa koko kansakuntaa muutaman aalion takia, mutta tottakai nuo jutut harmittaa. En ole mitenkaan otettu, kun lapset kiljuvat "dekai":ta (dekai = huge, valtava, jattilaismainen) joka valiin, vaikka omasta nakokulmastani emme nyt oikeasti ole niiiiiiiin isoja verrattuna tosi moneen muuhun japanilaiseen. Suuri osa japanilaisista ei koe dekain olevan mitenkaan supernegatiivinen sana, mutta kai olen vain niin suomalainen, etta tuntuu vieraalta, kun kommentoidaan omaa painoa/kokoa noin avoimesti. Jotenkin se sana sarahtaa joka kerta korvaan.

Nyt olemme Kiotossa ja taalla on kaunista ja mukavaa. Viime paivat ovat olleet niin rankkaa matkustusta, etta hyva oikeasti muutama paiva taalla vain taysin levahtaa. Huomenna nukun pitkaan, silla en ole nukkunut yli seitsemaa tuntia putkeen nyt kohta viikkoon.  

En ole jaksanut lisailla kuvia tanne, kun hadintuskin saan niita Facebookiinkaan ajoissa. Monet kylla taitavat olla siella kavereina, joten sielta loytyy tosiaan. Ehka jossain valissa postaan jotakin noista mielenkiintoisista videoista jalleen.

じゃ、またね~ 今夜、居酒屋にまた行くよ。

LinkReply

Comments:
[User Picture]From: sekivasiiri
2012-05-25 03:34 am (UTC)
Kaikenlaista paskaa tääl ulkomaalaisille tarjoillaan, mutta tosta hana ga takai -kommentista en ottais liikaa nokkiini (pun not intended)! Tai no en tiedä, millä äänensävyllä tämäkin nerokas kommentti on lausuttu, mutta se saatto ihan hyvin olla ihailua eikä negatiiviseksi tarkotettu. Hana ga takai on länsimainen piirre ja länsimaiset piirteet on täällä japanilaisia kauniimpia. Kysyin T:n näkemystä asiasta, ja sen mielestä kyseessä oli positiivinen kommentti. Sillä on kompleksit japsinenästään ja se ihailee pitkiä länkkärineniä.
(Reply) (Thread)
[User Picture]From: damagea
2012-05-25 11:58 am (UTC)
Toi on kyllä varmaan totta! Musta tuntuu, että dekai ei myöskään aina ole japanilaisten näkökulmasta niin kamala sana. Samoin myös sitä tulee toisinaan kirottua omaa kalpeutta, niin japanilaisen kaverini kommentti on vain ollut luokkaa, että miksi valitan niin kivasta asiasta. :D Ehkä väärinymmärryksiä luo just nää kompleksit eri asioista, kun Marjo just vihaa sen nenää... Mutta pitää kyllä välittää sille nää terveiset, että ei sitä varmastikaan haukuttu, niin se voisi jopa tykätä nenästään! Kiitos. :D
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: sekivasiiri
2012-05-25 05:59 pm (UTC)
Mulle on sanottu tääl monta kertaa ihaillen et voi kun sun tukka on ohut ja sit oon koittanu puolustella et ei se Suomessa mitenkään ohut oo ja saada nää tajuamaan, et se ei oo kovin hyvä kehu. :D Samaten käsikarvoihin kehut kommentit on olleet aika vai niin........

Mut toi on kyllä totta että täällä on ihan eri kompleksit ja se aiheuttaa väärinkäsityksiä. Mulla ei oo ylähuulta juuri nimeksikään ja oon aina inhonnu sitä, mutta T:n mummo oli joskus käskeny sitä televisionkatselun lomassa puremaan sen huulia hampailla piiloon koska ne on liian suuret ja siks ruma näky. :DDDDDDDddd Länkkäreissä vedellään botoxia huuleen ja T:lle kaltaiseni ylähuuleton on ideaali. Koitan pitää nää erot mielessä aina kun tulee hämmentävää kommenttia.
(Reply) (Parent) (Thread)
[User Picture]From: sekivasiiri
2012-05-25 06:01 pm (UTC)
Niin ja en nyt muista mitä tossa käsikarvoihin kehut kommentit -lauseessa oli tarkotus lukea mutta pieleen se joka tapauksessa meni.
(Reply) (Parent) (Thread)